Космическият апарат Вояджър 1 на НАСА е получил компютърна неизправност, която е довела до

...
Космическият апарат Вояджър 1 на НАСА е получил компютърна неизправност, която е довела до
Коментари Харесай

Най-отдалечената сонда “Вояджър 1“ спря да комуникира със Земята

Космическият апарат  " Вояджър 1 "  на НАСА е получил компютърна нередовност, която е довела до прочут срив в връзката сред 46-годишната сонда и екипа на задачата на Земята. В момента инженерите се пробват да разрешат казуса, до момента в който застаряващият галактически уред картографира неизследвана галактическа територия във външните елементи на Слънчевата система, съобщава hicomm.bg.
Прочетете още
Понастоящем " Вояджър 1 " е най-отдалеченият галактически уред от Земята на към 24 милиарда километра, до момента в който неговият близнак " Вояджър 2 " е минал повече от 20 милиарда километра от нашата планета. И двата апарата се намират в междузвездното пространство и са единствените галактически апарати, които в миналото са работили отвън хелиосферата - балона от магнитни полета и частици на Слънцето, който се простира надалеч оттатък орбитата на Плутон.

Първоначално проектирани да работят пет години, сондите " Вояджър " са двата най-дълго работещи галактически апарата в историята. Изключително дългият им живот значи, че и двата галактически апарата са дали спомагателни сведения за нашата Слънчева система и оттатък нея, откакто преди десетилетия реализираха предварителните си цели да прелетят около Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Но ненадейно дългите им пътувания не минаха без провокации.

" Вояджър 1 " има три бордови компютъра, в това число система за полетна информация, която събира информация от научните принадлежности на галактическия транспортен съд и я сплотява с инженерни данни, отразяващи настоящото здравословно положение на " Вояджър 1 ". Управлението на задачата на Земята получава тези данни в двоичен код, или поредност от единици и нули.

Но в този момент системата за полетна информация на " Вояджър 1 " наподобява е блокирала в режим на автоматизирано повторение.

Екипът на задачата видя казуса за първи път на 14 ноември, когато телекомуникационният модул на системата за полетна информация стартира да изпраща повтарящ се модел от единици и нули, като че ли беше попаднал в цикъл.

Въпреки че галактическият транспортен съд към момента може да приема и извършва команди, излъчени от екипа на задачата, казусът с телекомуникационния блок значи, че на Земята не се връщат никакви научни или инженерни данни от " Вояджър 1 ".

През уикенда екипът на " Вояджър " изпрати команди на галактическия транспортен съд да рестартира системата за полетна информация, само че съгласно НАСА към момента не са се върнали никакви използваеми данни.

В момента инженерите на НАСА се пробват да съберат повече информация за главната причина за казуса, преди да дефинират идващите стъпки за възможното му премахване, споделя Кала Кофийлд, експерт по връзки с медиите в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Пасадена, Калифорния, която ръководи задачата. Този процес може да отнеме седмици.

Последният път, когато " Вояджър 1 " е имал сходен, само че не еднакъв проблем със системата за полетна информация, е бил през 1981 година, а сегашният проблем не наподобява да е обвързван с други неизправности, които галактическият транспортен съд е имал през последните години, сподели Кофийлд.

Тъй като и двете сонди " Вояджър " минават през нови тествания, членовете на екипа на задачата разполагат единствено с истинските управления, написани преди десетилетия, а те не биха могли да отчетат провокациите, с които се сблъскват галактическите апарати с напредването на възрастта им.

Екипът на " Вояджър " желае да обмисли всички евентуални последствия, преди да изпрати повече команди на галактическия уред, с цел да се увери, че интервенциите му няма да бъдат наранени по непредвиден метод.

Вояджър 1 е толкоз надалеч, че са нужни 22.5 часа, с цел да доближат до галактическия уред командите, изпратени от Земята. Освен това екипът трябва да изчака 45 часа, за да получи отговор.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР